fbpx

Info

EMS Group e o societate 100% românească care vine cu o experiență internațională de peste 10 ani în domeniul pardoselilor sintetice, câștigată în urma finalizării mai multor proiecte de anvergură în industrii diverse.

icon_widget_image LU-SÂ: 09:00-17:00 icon_widget_image Petru Maior nr.4, Turda, Cluj, România icon_widget_image +40 364 730 119 +40 372 253 910 icon_widget_image office@ems-floor.com
  /  EMS Hidro   /  Hidroizolație bituminoasă pentru fundație – eficiență în timp și costuri aplicare
EMS Hydro - Membrana Bentonitica

Hidroizolație bituminoasă pentru fundație – eficiență în timp și costuri aplicare

Pentru clădiri și structuri de rezistență acțiunea apei reprezintă, poate, cea mai importantă provocare la care trebuie să facă față de-a lungul trecerii timpului: „apa ajunsă la structura construcției este extrem de dăunătoare întrucât poate spăla betonul, iar ajunsă la armătură o corodează”.  De aceea, orice proiect are în vedere și aplicarea unei hidroizolații eficiente. Desigur, cum fundația este cel mai important element din structura unei construcții și aplicarea hidroizolației trebuie să pornească din acest punct.

De ce hidroizolație bituminoasă pentru fundație?

Pentru că acest tip de material oferă atât eficiență în timp cât și aplicare facilă alături de un bun raport calitate/preț. În plus, bitumul are proprietăți specifice de izolație împotriva acțiunii distructive a apei ori a umezelii. Iar exact aceste avantaje sunt căutate de majoritatea meseriașilor responsabili de proiecte de construcții durabile și sigure.

Să vedem, așadar, de ce ar trebui să iei în considerare aplicarea unei hidroizolații bituminoase pentru fundații și ce alte aspecte să ai în vedere atunci când îți planifici investițiile tale.

Bitumul folosit ca material de bază în aplicarea de hidroizolații

Bitumul are proprietăți aderente și impermeabile. În hidroizolații se folosește bitum modificat iar covorul hidroizolator bituminos va conține aditivi din spectrul elastomerilor și plastomerilor. Acești aditivi vor asigura principalele avantaje ale hidroizolației de tip bituminos despre care o să discutăm puțin mai târziu în articolul nostru.

Ceea ce este important de reținut până acum este faptul că acest tip de izolație se poate folosi în majoritatea proiectelor de construcții și/sau de renovări. În plus, se poate utiliza inclusiv la clădirile foarte înalte unde presiunea apei este foarte mare atât pentru segmentul rezidențial cât și pentru cel industrial ori agricol în hidroizolații bituminoase pentru fundații și nu numai. Alte aplicări se pot realiza pentru:

 • terase și acoperișuri circulabile sau necirculabile;
 • acoperișuri plane și curbe pe structuri de beton;
 • barieră de vapori;
 • subsoluri sau tuneluri;
 • poduri;
 • oricare alte proiecte prin care se dorește obținerea unei hidroizolații eficiente cu rezistență sporită.

Principalele avantaje ale hidroizolației bituminoase

Știm că principalul criteriu de selecție în cazul materialelor pentru obținerea impermeabilității fundațiilor se referă la aspecte concrete și practice. Aplici hidroizolația pentru a uita de apă, mucegai, igrasie, degradarea tencuielii, periclitarea structurii de rezistență și a formării petelor de umezeală de orice fel.

Dar, atunci când vorbim despre hidroizolații bituminoase este bine să punctăm și avantajele adiționale, cele care îți pot aduce un plus de confort și siguranță în proiectele tale de construcții. Aceste avantaje se referă la:

 • rezistența mecanică ridicată – se obține în funcție de tipul amestecului dintre bitum și armătură;
 • elasticitatea crescută, datorită aditivilor folosiți în obținerea materialului final;
 • flexibilitate care asigură montare facilă în orice tip de plan vertical, înclinat și orizontal;
 • durată de viață de cel puțin 20 de ani de la aplicare indiferent de spațiul în care se realizează montajul: poate fi în aer liber, sau sub nivelul solului dacă vorbim despre fundații;
 • adaptarea pentru utilizări diverse, de la segmente rezidențiale la cele industriale, în medii circulabile sau necirculabile.
 • rezistență ridicată la factorii de mediu și la fluctuațiile majore de temperatură și umiditate;
 • aderență bună la substrat.

Proceduri de montaj și aplicare pentru hidroizolații bituminoase pentru fundații

Aplicarea materialului hidroizolator nu este dificilă. Însă, așa cum se întâmplă în orice tip de proiect de construcții, atunci când o faci trebuie să ai la îndemână uneltele potrivite alături de materiale de bună calitate. Desigur, așa cum poate îți dai seama, există mai multe tipuri de hidroizolații bituminoase din care să alegi.

Aplicarea propriu-zisă presupune parcurgerea unor etape specifice. De la pregătirea suprafeței și până la aplicarea bitumului, iată ce ai de făcut:

 

Măsurătorile suprafeței suport

Primul pas presupune asigurarea de material hidroizolant suficient pentru suprafața fundației. Astfel, se măsoară această suprafață, urmând ca ulterior să se asigure inclusiv materialul necesar pentru suprapuneri pe orizontală și verticală. În acest fel vei fi sigur că vor fi acoperite în mod eficient și porțiunile în care materialul se suprapune pentru termosudare.

Desigur, aplicarea se va face în condiții de temperatură normale, pe o suprafață uscată și curată.

 

Pregătirea suprafeței

Suprafața fundației se curăță cu atenție. Recomandăm folosirea unei perii de sârmă în realizarea corectă a acestui proces.

Așadar, curăță bine suprafața suport. Înainte de aplicarea propriu-zisă a membranei, suprafața nu trebuie să prezinte denivelări, praf, urme de ulei sau grăsimi. Toate aceste elemente se îndepărtează iar apoi se inspectează întreaga suprafață extrem de meticulos.

Aplicarea hidroizolației  pe suprafețele orizontale se montează fie prin lipire sau flotant, respectând specificațiile furnizorului de materiale.  La sistemele care se lipesc, se aplică în prealabil și o amorsă bituminoasă pe suprafațasupfatața curățată deja.

În schimb, pe suprafețele verticale ale fundației membranele se lipsesc de fiecare dată.

 

Sensul de montaj

În proiectul tău este bine să ai un plan de montaj. Atât pe suprafețele verticale cât și pe cele orizontale sensul de montaj trebuie respectat și nu se recomandă schimbările sensului materialului în timpul montajului.

 

Montajul hidroizolației bituminoase pentru fundații

Montajul membranei bituminoase la fundații se realizează mereu la cald.

Fixarea la cald reprezintă soluția clasică și implică utilizarea unei surse de căldură externe.  Este vorba despre acel arzător cu flacără deschisă despre care sigur ai mai citit sau pe care sigur l-ai mai văzut în proiecte de hidroizolații. Această procedură de montaj este extrem de eficientă pentru etanșeizarea rolelor de membrană.

 

Timp de uscare și verificare

La final, înainte de continuarea lucrărilor, se acordă suficient timp pentru verificarea tuturor îmbinărilor hidroizolației aplicate.O inspecție riguroasă te salvează mereu de la erori ce pot apărea în orice proiect.

Alegerea tipului de material și costurile în aplicare

După cum vezi, atât alegerea tipului de hidroizolație bituminoasă pentru fundații cât și aplicarea propriu-zisă a materialului necesită pricepere și atenție.

De aceea îți recomandăm să colaborezi cu o firmă de specialitate care îți poate garanta calitatea montajului și garanția lucrării.

Apelează cu încredere la serviciile EMS Floor Group pentru toate proiectele tale de construcții și amenajări. Spune-ne mai multe despre lucrările pe care le ai de finalizat și îți oferim consultanță de specialitate. În plus, poți verifica oricând proiectele noastre recente.

Îți analizăm spațiul, măsurăm suprafețele pe care trebuie să aplici material hidroizolant și stabilim costurile necesare pentru finalizarea cu succes a procedurilor.